Getest: 
De Schockemöhle Sports anatomische hoofdstellen

Wanneer we de thuisbezorgde doos van Schockemöhle Sports opendoen, blinken ze ons tegemoet: vijf fonkelnieuwe hoofdstellen die we mogen testen. Ze maken deel uit van de drie hoofdlijnen hoofdstellen van Schockemöhle Sports: de Equitus lijn, de Anatomic lijn en de Select & mix. Drie verschillende lijnen hoofdstellen, met verschillende mogelijkheden.

De Equitus lijn

De meest in het oog springende hoofdstellen zijn die uit de Equitus lijn. Deze lijn bestaat uit speciale anatomische hoofdstellen met een innovatief uiterlijk. Omdat we hier het meest nieuwgierig naar zijn, beginnen we met het testen van deze. We hebben de Equitus Beta en Equitus Gamma ontvangen, waarvan de laatstgenoemde de stang en trens-uitvoering is van de Beta. De Equitus lijn is gemaakt om de druk op de zenuwen en gevoelige punten op het paardenhoofd zoveel mogelijk te verminderen. Dit is gedaan door een speciaal gevormde zachte padding te maken uit één stuk, die langs het paardenhoofd loopt en hier zijn de bakstukken aan bevestigd. Zo liggen de bakstukken niet direct op de huid. Ook het kopstuk is van dezelfde zachte padding voorzien, is mooi teruggesneden bij de oren en vermindert de druk op de nek. De sperriem zit tevens op bijzondere wijze aan het hoofdstel vast: niet in het midden, waardoor er vaak extra druk op het neusbot ontstaat, maar aan de zijkanten van het neusbot. De sperriem zit met twee ringetjes vast aan de neusriem, en kan daardoor ook licht bewegen zodat het paard altijd vrij kan ademen. De frontriem is naast erg mooi ook functioneel: door de wijde en gebogen pasvorm blijft deze weg van de gevoelige zones rond de ogen en oren.

Beta en Gamma
De Equitus Beta en Gamma liggen klaar om getest te worden. Het voor het eerst op de juiste maat stellen van de hoofdstellen vergt wel even wat extra tijd en aandacht wanneer je nog nooit met een vergelijkbaar hoofdstel hebt gewerkt. De Equitus hoofdstellen zijn erg anders dan de gangbare trenshoofdstellen die we kennen, maar zien er wél super fancy uit. De verstelmogelijkheden zijn ook anders dan we gewend zijn. Doordat de bakstukken op de zachte padding vastzitten, hebben deze wat minder vrijheid om te verstellen. Dit is opgelost door gaatjes te maken aan de stukken leer waar het bit in hangt, en door middel van een grote stud aan de zijkant waarlangs het bakstuk omhoog of omlaag kan worden geschoven. De stud vereist enige handigheid om te verstellen, maar als het eenmaal zit, dan zit het! Op de website van Schockemöhle Sports vinden we een duidelijke gids waarmee we het hoofdstel op de goede manier passend kunnen maken.

Het rijden met de Equitus hoofdstellen is eventjes wennen. Het stond al in de documentatie over het hoofdstel aangegeven, maar is echt zo: door hoe het hoofdstel is ontworpen, komen je hulpen op een iets andere manier bij het paard binnen. De teugelhulpen worden als een soort zachte impuls op de neus van het paard overgebracht, waardoor je veel subtieler kunt inwerken. De Equitus Gamma, de stang en trens uitvoering, is een volledig anatomisch gevormd hoofdstel, maar dan in stang en trens uitvoering. Daar worden we blij van! In de Gamma zijn alle speciale features verwerkt die ook in de Beta zitten, maar dan met een extra en lang bakstuk waar de stang aan bevestigd kan worden. Doordat ook hier alle bakstukken aan de zachte padding langs het hoofd vastzitten, liggen beide bitten heel stabiel in de mond. De paarden lopen fijn met de Equitus hoofdstellen, en zijn heel ontspannen in hun hele bovenlijn, hebben veel ruimte in hun beweging en lijken losser in hun nek en kaak.

De Anatomic lijn

Als tweede ligt de Anatomic lijn te wachten op onze paarden. Een zeer chique hoofdstel (de Stanford) en een stang en trens hoofdstel (de Venice), dat meer lijkt op de ‘traditionele’ hoofdstellen, maar wel – zoals de naam al doet vermoeden – overal anatomisch is gevormd naar het paardenlichaam. Alle gevoelige delen van het paardenhoofd worden hier zoveel mogelijk vrijgehouden. De brede voorgevormde en extra zacht onderlegde neusriem biedt extra ruimte voor de jukbeenderen en het bit, doordat deze ter hoogte van het jukbeen iets is terug gesneden. Handig is dat het hoofdstel op vele manier verstelbaar is, waardoor je het dus altijd goed passend kunt krijgen. Ook bij deze hoofdstellen is het kopstuk anatomisch gevormd om de nek te ontlasten en de oren vrij te houden, en het kopstuk is ook zacht onderlegd. Extra leuk is dat er bij de Stanford en Venice standaard twee frontriemen worden geleverd! Een chique zwarte, en eentje met een mooie rij kleine kristallen erin. Zo kan je altijd afwisselen of de frontriem kiezen die bij jouw paard past. Wij kiezen voor de frontriem met de kristallen.

Stanford en Venice
Omdat deze hoofdstellen meer ‘gangbaar’ zijn hebben we hier de pasgids op de website niet echt nodig, maar deze is uiteraard wel te vinden. Doordat de neusriem wat is teruggesneden bij de jukbeenderen, kan deze ietsje hoger worden gehangen, wat heel chique staat. Ook op dit hoofdstel reageren onze paarden goed. Grappig detail is wel dat – hoewel ze op beide goed lopen – het ene paard duidelijk een sterkere voorkeur heeft voor de Equitus lijn, en het andere paard een voorkeur heeft voor de Anatomic lijn. Het is dus zeker aan te raden om de hoofdstellen te testen als je de mogelijkheid hebt, er kunnen verschillen zitten in de voorkeur van jouw paard. Bij ons maakten ze in ieder geval zelf een duidelijke keuze. De Anatomische lijn is echt een heel chique hoofdstel, die eruit ziet als een gewoon trenshoofdstel, maar wel alle voordelen van een anatomisch hoofdstel heeft. Ook de Venice, het stang en trens hoofdstel, zit goed en sluit overal mooi aan zonder te knellen of trekken.

De Select & Mix lijn

Het select & mix hoofdstel is een heel leuk concept! Hiermee kan je altijd een passend hoofdstel vinden voor jouw paard, ook wanneer deze bijvoorbeeld niet binnen een standaard valt. Ook zijn de verschillende hoofdstelonderdelen heel gemakkelijk uit te wisselen. Alle onderdelen zijn individueel uitwisselbaar en te bestellen. Je kunt dus een volledig hoofdstel aanschaffen, maar ook losse onderdelen. Hiermee kan je binnen een mum van tijd jouw springhoofdstel ombouwen tot een chique dressuurtrens. Er zijn wel wat kenmerken die alle hoofdstelonderdelen van de Select & Mix gemeen hebben: Het smal gesneden en zacht onderlegde kopstuk en de zacht onderlegde neusriem zijn beide anatomisch gevormd. Het hoofdstel bestaat dus uit vier onderdelen: het kopstuk, de bakstukken, de frontriem en de neusriemen. Deze zijn allemaal in verschillende maten verkrijgbaar, en de neusriemen en frontriemen zijn ook in meerdere uitvoeringen beschikbaar, zodat het hoofdstel ook voor meerdere doeleinden geschikt gemaakt kan worden.

Bij alle hoofdstellen is het mooie leer opvallend: het is diep van kleur en voelt heel zacht aan. Ook alle zachte paddings onder de kopstukken, neusriemen of bakstukken zijn heel prettig. In alles is aan het comfort van het paard gedacht. En mooi meegenomen: Alle hoofdstellen zijn FEI goedgekeurd!

Onderhoud

Voor het onderhoud heeft Schockemöhle Sports een eigen lijn aan producten. Het beste onderhoud voor de hoofdstellen is als volgt:

  • Neem het na gebruik af met een vochtige doek om het vuil en zweet te verwijderen
  • Poets het hoofdstel 1 á 2 keer per maand met een lederlotion of -balsem
  • Het gebruik van zadelzeep wordt niet aangeraden
  • Gebruik geen olie

Bekijk hier de complete website van Schockemöhle Sports.

Dit artikel verscheen eerder in Dressuur magazine.